IMP MCQ of Goodwill Accounting (Corporate accounting)



Corporate accounting

IMP MCQ of Valuation of Goodwill :




1. Goodwill is defined as

A) Intangible asset

B) Fictitious asset

C) Current asset

D) Liquid asset





Answer: A






2. Break-even indicates

A) Revenues are more than cost

B) Revenues and cost are equal

C) Costs are more than revenue

D) None of the Above




Answer: B



3. The excess amount which the firm can get on selling its assets over and above the saleable value of its assets is called

A) Surplus

B) Super Profit

C) Reserve

D) Goodwill



Answer: D



4. A firm’s goodwill is not affected by

A) Location of the firm

B) The reputation of the Firm

C) Better Customer Service

D) None of the Above



Answer: D



5. Weighted average method of calculating goodwill is used when

A) Profits are not equal

B) Profits show an increasing or decreasing trend

C) Profits are Fluctuating

D) None of the Above




Answer: B




6. Under the capitalisation method, the formula for calculating the goodwill is

A) Super profits multiplied by the rate of return

B) Average profits multiplied by the rate of return

C) Super profits divided by the rate of return

D) Average profits divided by the rate of return





Answer: C



7. The total capital employed in the company is ₹8,00,000 a reasonable rate of return is 15% and the profit of the year is 12,00,000. The value of goodwill of the company as per the capitalisation method will be

A) ₹ 82,00,000

B) ₹ 12,00,000

C) ₹ 72,00,000

D) ₹ 42,00,000






Answer: C



8. A firm earns ₹1,00,000. The normal rate of return is 10%. The assets of the company amounted to ₹11,00,000 and liabilities to ₹1,00,000. Value of goodwill by the capitalisation of average actual profit will be

A) ₹ 2,00,000

B) ₹ 10,000

C) ₹ 5,000

D) ₹ 1,00,000





Answer: D





9. When there is a change in the current partners’ association that results in ending the existing agreement and initiate a formation of a new agreement is known as

A) Revaluation of Partnership

B) Reconstitution of Partnership

C) Realisation of Partnership

D) None of the Above






Answer: B



10. X, Y, and Z are partners in a company sharing profits in the ratio 4:3: 2. Their balance sheet as at 31-3-2018 showed a debit balance of Profit and Loss A/c ₹1,80,000. From 1-4-2018 they will share profits equally. In the journal entry to give effect to the above arrangement when X, Y, and Z decide not to close the profit and loss account.


A) Dr X by ₹ 20,000, Cr Z by ₹20,000

B) Cr X by ₹ 20,000, Dr Z by ₹20,000

C) Dr X by ₹ 40,000, Cr Z by ₹40,000

D) Cr X by ₹ 20,000, Dr Z by ₹20,000





Answer: B







11) Average profit is ₹19,167 and normal profit is ₹10,000. The Super Profit is ___ 


(A) ₹ 9,167 (B) ₹ 29,167 

(C) ₹ 19,167 (D) ₹ 10,000 




Ans:A



12) Super profit is ₹ 9,167 and the normal Rate of Return is 10%. Goodwill as per 

capitalization of Super Profit method is equal to 


(A) ₹ 91,670 (B) ₹90,600 

(C) ₹67,910 (D) ₹95,000 





Ans:A





13) Capital employed is ₹50,000. Trading Profit amounted to ₹12,200, ₹15,000 and ₹2,000 

loss for 2016. 2017 and 2018 respectively. Rate of Interest is 8% and the rate of risk is 

2%. Remuneration from alternative employment of the proprietor is ₹3,600 p.a. 

Amount of Goodwill at 3 years purchase of Super Profit is _____ 


(A) ₹8,000 (B) ₹ 8,800 (C) ₹ 8,850 (D) ₹ 9,500 





Ans:C




14) The company earns a net profit of ₹24,000 with a capital of ₹1,20,00. The NRR is 10%. 

Under capitalization of super profit, goodwill will be. 


(A) ₹ 1,20,000 (B) ₹ 70,000 (C) ₹ 12,000 (D) ₹ 24,000 





Ans: A




15) Average capital employed ₹14,00,000. 

Net Profit 

2011 2,50,000 

2012 1,00,00 (loss) 

2013 4,50,000 

NRR 10% 

Goodwill at 3 years' purchase of Super profit will be ____


(A) ₹ 1,80,000 (B) ₹ 1,50,000 (C) ₹ 1.20,000 (D) ₹ 90,000




Ans: A



16) The profits and Losses or the last year are 2001-02. Losses ₹10,000; 2015-16 Losses 

₹ 2,500; 2016-17 Profits ₹98,000 & 2017-18 Profits ₹76,000. The average capital 

employed in the business is ₹2, 00,000: The rate of interest expected from capital 

invested is 12%. The remuneration of partners is estimated to be ₹1,000 per month. 

Calculate the value of goodwill on the basis of two years purchase of super profits 

based on the average of four year. 


(A) ₹ 9,000 (B) ₹ 8,750 (C) ₹ 8,500 (D) ₹ 8,250 





Ans:C




17) The profits of last five years are ₹1,70,000; ₹1,80,000; ₹1,40,000; ₹2,00,000 and ₹ 

1,60,000. Find the value of goodwill, if is calculated on average profits of last five years 

on the basis of three year's purchase. 


(A) ₹ 1,70,000 (B) ₹ 5,10,000 

(C) ₹ 5,30,000 (D) ₹ 5,70,000 



Ans: B





18) The profits of the last three years are ₹40,000; 2016-17 profits ₹60.000 & 2017- 18 

profits ₹66,500. The total liabilities of the firm are ₹10,00,000 of which outsiders 

liabilities ₹5,42,500. The rate of interest expected from capital invested is 10%. The 

value of goodwill on capitalization basis of super profit: 


(A) ₹ 97,000 (B) ₹ 97,250 

(C) ₹ 97,500 (D) ₹ 97,750 





Ans: C





19) The profit for 2003-2004 are ₹ 4,000; for 2016-2017 is ₹ 52,200 and for 2017-2018 

is ₹62,400. Closing stock for 2016-2017 and 2017-2018 includes the defective items 

of ₹4,400 and ₹12,400 respectively which were considered as having market value 

Nil. The value of goodwill on average profit method is: 


(A) ₹ 47,400 (B) ₹ 35,400 (C) ₹ 27,400 (D) ₹ 34,600 


Ans:B




20) Total capital employed in the firm ₹16,00,000 Reasonable Rate of Return 15% Profit 

for the year ₹24,00,000 The value of goodwill using capitalization method is: 


(A) ₹1,64,00,000 (B) ₹24,00,000 

(C) ₹1,44,00,000 (D) ₹84,00,000 



Ans:C






21) The profit of last five years are ₹85,000; ₹90,000 and ₹70,000; ₹ 1,00,000 and 

₹80,000. Find the value of goodwill, if it is calculated on average profits of last five 

years on the basis of 3 years of purchase. 


(A) ₹ 2,55,000 (B) ₹ 2,25,000 (C) ₹ 2,75,000 (D) ₹ 2,85,000 



Ans:B








22) The profits of last three years are ₹42,000; ₹39,000 and ₹45,000. Find out the 

goodwill of two years purchase. 


(A) ₹ 42,000 (B) ₹ 84,000 (C) ₹ 1,26,000 (D) ₹ 85,000




Ans:B

No comments:

Post a Comment

Most viewed

TYBCOM SEM 6 || Marketing Research MCQS of End Sem Exam

  Unit 3-4 MARKETING RESEARCH (MR) MCQS - UNIT 3 & 4 UNIT - 3 SAMPLING 1. A ……………………is an aggregate of the elements, possessing certain ...