TYBCOM SEM 6 || PERSONAL FINANCE & INVESTMENT (PFI) MCQS

 T.Y B.COM

SEMESTER - 6

PERSONAL FINANCE & INVESTMENT
(PFI)

1. Personal finance refers to financial decision of

Ans : Individual / family

2. Checking, saving account, credit card and consumer loan must be includes

Ans : Banking Product

3. Investment in which range include

Ans :  Stock market, mutual funds, bonds

4. Stock market, mutual funds, bonds are parts of

Ans : Investment

5. How many key area of personal financing planning?

Ans : Six

6. Tax planning is key area of

Ans : Personal finance

7. ........... is Concern with understanding the personal resource available examining net worth and house hold cash flow

Ans : Financial position

8. Which is refers to the analysis of how to protect a house hold from unforeseen risk

Ans : Adequate Protection

9. .........Is the single large expense in house hold

Ans : Tax Planning

10. .........Is not a question of if you will pay taxes but when and how much

Ans : Managing tax

11.  It is process of understanding how much it costs to live

Ans : Retirement Planning

12. Personal financial management allow with achieve personal finance goals

Ans : Individual or family

13. Financial principle are required in order to facilitate

Ans : Goal achievement

14. The three section which follow contain a general discussion of personal goals as they related

Ans : quality of life, consumption and wealth accumulation.

15. How many decisions of financial action

Ans : 5 action

16. NPS stands for

Ans : National Pension Scheme

17. U/S 80C the deduction available for payment of tuition fees for full time education is available up to 

Ans : Two children

18. ............... plays a critical role in the accumulation of wealth by helping to direct our financial resource to most of product areas

Ans : personal financing planning

19. ............. is a function of the total value of all items he or owns.

Ans : Wealth

20.  ...........  are result that an individual wants to attain such as buying a home, building a college fund or achieving financial independence.

Ans : Financial goals

21. Long term financial gold should indicate wants and desire for period covering about

Ans : 6 years

22. Short term financial goal are set each year and cover a period

Ans : 12 month

23. Short term planning should also include establishing an emergency fund with .......... worth of income

Ans : 3 to 6 month

24. Financial planning ............

Ans : Dynamic process

25. Cash saving account and money market funds includes

Ans : Liquid Assets

26. Stock, bonds and mutual fund part of

Ans : Investment

27. Movable property such as automobiles, household, furnishing, appliances, clothing etc must be include

Ans : Person property

28. Real property means

Ans : Immovable property i.e. land and fixed assets.

29. There are planning tools that provide up to date evaluation of financial well being, potential financial problem help and better information of financial decision

Ans : Financial statement

30. Personal finance statements are essential to developing and monitoring personal financial plan.

Ans : Income expense and Balance sheet

31.  ........... statement measure financial performance overtime

Ans : Income and expense

32. They are types of financial report based on expected income and expense

Ans : Budget

33. Personal financial planning a network of .......... that like future goal and plan with actual result

Ans : Financial report

34. Personal financial planning a network must be provides

Ans : Direction, control and feedback

35. Estimate saving and investment retirement programme include in ............

Ans : Financial plan

36. Total liability + total worth = ...........

Ans : Total assets

37. Worth = .........

Ans : Assets - liabilities

38. Cash on hand, saving account, money market deposits and fund must be part of

Ans : Liquid assets

39. Low risk financial assets field in the cash as investments that readily be converted to cash with little or not loss in value known as

Ans : Liquid assets

40. Personal property refers to

Ans : Movable property

41. All assets are recorded on the balance sheet at their

Ans : Current fair market value

42. Fair market value is ..........

Ans : Actual value of assets or price of assets can be expected in open market

43. Liability represent an ........ Assets.

Ans : Individual and Family

44. Any debt currently own and due within 1 year of date of balance sheet known as

Ans : Current or short term liability

45. Outstanding medical bills

Ans : Short term liabilities

46. Outstanding education loan is

Ans : Long term liabilities

47. Bonus and commission received is ......

Ans : Income

48. Purchase the car by cheque so, bank account .........

Ans : Deducted

49. Solvency ratio indicates

Ans : Available amount of net worth out of total assets

50. Solvency ratio =

Ans : 




51. The ratios shows the ability to pay the installment of loan from gross income

Ans : debt service ratio

52. Which ratio is higher it includes a person's liquidity position is sound

Ans : Liquity ratio

53. 
        is ...........

Ans : Saving ratio

54. Debt service ratio =

Ans : 



55. Land at village has been sold out during the year for Rs.10,00,000 must on

Ans : increase income and amount increase in bank balance

56. Mr. A received the education loan for the Rs.10,00,000 in 2013-14 but year 2014-15. Mr. A paid Rs.10,00,000 of giver so, these amount transfer in balance sheet?

Ans : Rs.9,00,000

57. Purchase microwave own must be part of

Ans : Personal property

58. If Mr. Anil current balance of Rs.5,00,000 in honda city car at past balance Rs.7,00,000. How much installment amount paid

Ans : Rs.2,00,000

59. Sold investment in stock and bonds so, increase in ...............

Ans : income

60. A resident individual can avail rebate under section

Ans : 87 A

61. Education cases of income tax is

Ans : 2%

62. How much percentage of surcharge in income tax exceed Rs.1 crore

Ans : 12%

63. Rebate under section 87 A exemption amount

Ans : 2000

64. Under Sec 87 A the dedication is available if taxable income is

Ans : 5,00,000 or less

65. Short term capital gain taxable under section

Ans : 111A

66. Sec. 80 CCC .........

Ans : Pension fund

67. The maximum amount deductible under section 80 CCC.

Ans : Rs.1,00,000

68. National pension system deduction under section

Ans : 80 CCD

69. Who can join NPS

Ans : Individual and Government employees

70. The aggregate amount of dedication under section 80C, 80 CCC and 80 CCD cannot exceed

Ans : Rs.1,50,000

71. Dedication on account of employees contribution to NPS is limited to

Ans : 10% of salary

72. Additional deduction under section 80 CCD

Ans : Rs.50,000

73. Medical insurance premium under section

Ans : 80 D

74. Mr. A manager with XY LTD company in 2014-15 Mr. A salary 90,000 but November
month increase Rs.5,000 and tax payable Rs.10,000 p.m. So, how much amount of
income received in month of March 2015

Ans : Rs 85,000

75. Who can claim deduction under section 80 DD

Ans : Individual/HUF

76. How much is a fix deduction under section 80 DD

Ans : Rs.75,000

77. Who can claim deduction U/S 80E

Ans : Only an individual

78. Undersection 80 EE the value of residential house property does not exceed ........ to give deduction

Ans : Rs. 50 lakh

79. National foundation for communal harmony qualified limit under sec 80 G

Ans : 100% deduction

80. How much percentage deduction any other fund or institution which satisfies the condition of sec 80 G(5)

Ans : 50%

81. Indira Gandhi Memorial Trust must be dedication U/S 80 G

Ans : 50%

82. Sec. 80 GG deduction

Ans : Rent Paid

83. Who can claim Deucalion U/S 80 GG

Ans : Only Individual

84. Section 80U dedication in case of

Ans : A person with disability

85. Who can claim exemption U/S 54

Ans :  Individual or HUF

86. What is time limit for acquiring construction residential house of the new assets

Ans : 3 years

87. Investment in the new assets and/or capital gain. Which ever lower exempt U/s ..........

Ans : 54

88. Capital gain arising from the transfer of land used for agriculture purpose U/S

Ans : 54(B)

89. Which assets the taxpayer should acquired to get benefit of exemption U/S 54 (B)

Ans : Agricultural land

90. Who can claim exemption U/S 54 EC

Ans : Any taxpayer

91. Which specific assets is eligible for exemption U/S 54 EC

Ans : Any long term assets

92. Match the following

(a) Section 80 E

1. Individual/HUF

(b) Section 80 DD

2. Education loan

(c) Section 80 CCD

3. Medical Insurance

(d) Section 80 D

4. NPS

 

5. Only individual


Ans : (a-5), (b-1), (c-4), (d-3)

93. Match the following

(a) Section 80 CCC

1. deduction in respect of payment of interest on loan taken for higher education

(b) Section 80 D

2. deduction in respect of medical insurance premium

(c) Section 80 CCD

3. deduction in respect NPS

(d) Section 80 E

4. deduction in respect pension fund


A. (a-4), (b-2), (c-3), (d-1)

94. Match the following

(a) NPS

1. Rural electrification corporation

(b) NHAI

2. Jawaharlal Nehru Memorial Fund

(c) REC

3. National Pension system

(d) JNMF

4. national highway authority of India


Ans : (a-3), (b-4), (c-1), (d-2)

95. Match the following

(a) Short term capital gain

1. Rs.2,000

(b) Rebate

2. Sec 80 CCD

(c) Maximum taxable income Rs.5 lakhs less

3. Sec. 80D

(d) Medical insurance premium

4. Sec 87 A

 

5. Sec 111A


Ans : (a-5), (b-1), (c-4), (d-3)

96. The amount of deduction U/S 80 C, 80 CC and 80 CCD cannot exceed

Ans : Rs.10,00,000

97. Mr. A rent paid during the year Rs.22,000 by cash and outstanding on 31/12/16 was 2000 financial year 2016 so, effect of balance sheet in current liatbility

Ans : Rs.2,000, Outstanding rent
 
98. Current liabilities + loan payment = .........

Ans : Current rent

99. Monthly income = ..........

Ans : Total Income / 12

100. Maximum amount available under sec. 80TTA is

Ans : Rs.10,000
.
101. If net worth Rs.20,00,000 and total assets 75,00,000 that solvency ratio.

Ans : 26.67%

102. Mr. Anand in 31st March 15 cash in hand Rs.1,20,000 with following cash expense like utility and groceries Rs.77,000, Tax paid Rs.15,000, Rent recieve cash Rs.50,000, purchase clothes using cash Rs.13,000 how much amount available of closing balance or in the date of 31st March 16.

Ans : Rs.65,000

103. Mr. A manager of HDFC Bank the current salary in 2014-15 Rs.20,000 per month but first half of year from the 1st Oct.2016 there will be an increment of Rs.2,000 and HDFC take for which monthly installment Rs.5,000 payable from salary so, month of January Mr. A how much salary received.

Ans : Rs.17,000

104. Monitor and Control income, living expense, purchase and saving on monthly basis of estimated know as

Ans :  Budget

105. Find out cash surplus. If saving ratio 32.7% and gross income of Mr.A Rs.7,15,000 without deducted tax Rs.2,500

Ans : Rs.2,33,151


T.Y B.COM
SEMESTER - 6

PERSONAL FINANCE & INVESTMENT 
(PFI) 
MCQS - FEBRUARY 2015

1. Personal finance refers to the financial decisions of ___________

(a) Company
(b) Friends
(c) Relatives
(d) An individual / family

2. Areas of personal financial planning include.

(a) Tax planning only
(b) investment and accumulation goal only
(c) retirement planning only
(d) All of a, b and c

3.  __________ and ____________ are essential to develop and monitor personal financial plans.

(a) income - expense account and balance sheet 
(b) fund flow and balance sheet
(c) directors report and balance sheet
(d) annual reports and balance sheet

4. Outstanding telephone bill is

(a) long-term liability 
(b) Poor liabilities 
(c) short term liability
(d) fixed liability 

5. Net worth = ________

(a) Assets - Liability 
(b) assets + assets
(c) liabilities - liabilities
(d) liabilities + liabilities

6. The maximum amount deductible for the A.Y 2014-15 under section 80 C is Rs. __________

(a) 3,00,000
(b) 1,50,000
(c) 5,000
(d) 1,00,000

7. The payment of medical insurance premium is deductible under section

(a) 80 A
(b) 80 L
(c) 80 D 
(d) 80 B

8. Maximum amount available under section 80 TTA is

(a) Rs. 10,000
(b) Rs. 15,000
(c) Rs. 20,000
(d) entire amount

9. Under section 87A the deduction is available if taxable income is

(a) Rs. 7,00,000 or less
(b) Rs. 5,00,000 or less
(c) Rs. 8,00,000 or less 
(d) Rs. 4,00,000 or less

10. Deduction under section 80 CCC is available to

(a) Only company
(b) Only individual 
(c) Individual and H.U.F
(d) Only H.U.F

No comments:

Post a Comment

Most viewed

TYBCOM SEM 6 || Marketing Research MCQS of End Sem Exam

  Unit 3-4 MARKETING RESEARCH (MR) MCQS - UNIT 3 & 4 UNIT - 3 SAMPLING 1. A ……………………is an aggregate of the elements, possessing certain ...