MCQS of Joint stock company / Financial Accounting of Company

 

MCQ Questions on Joint Stock Company  / Financial Accounting of Company




1. A company is formed by
(a) Government
(b) Directors
(c) Promoters
(d) Owners

Answer

Answer: (c)


2. The word limited should appear after the name of
(a) Partnership
(b) Registered company
(c) Statutory company
(d) Chartered company

Answer

Answer: (b)


3. Deferred shares are generally issued to:
(a) Promoters
(b) Government
(c) General Public
(d) Managing agents

Answer

Answer: (a)


4. The minimum members in public limited company are:
(a) 4
(b) 2
(c) 8
(d) 7

Answer

Answer: (d)


5. Share premium is shown in the balance sheet as an:
(a) Deducted from the asset side.
(b) Liability
(c) Deduction in paid up capital
(d) Asset

Answer

Answer: (b)


6. Share premium money can be used for:
(a) Issue of fully paid bonus shares
(b) Payment of debentures
(c) Payment of dividend
(d) Writing of good will

Answer

Answer: (a)


7. Debenture can be issued at:
(a) At discount
(b) At premium
(c) At par
(d) All of the above

Answer

Answer: (d)


8. How many members have to sign a memorandum of association in case of a private company?
(a) Five
(b) Seven
(c) Two
(d) Ten

Answer

Answer: (c)


9.The official signature of a company is called:
(a) Prospectus
(b) Debentures
(c) Shares
(d) Common seal

Answer

Answer: (d)


10. The company is managed by the group of persons known as:
(a) Board of directors
(b) Group of member
(c) Team of shareholders
(d) None of the above

Answer

Answer: (a)


11.Opening balance of profit & Loss A/c was ₹ 7,500, Dividend paid ₹ 1,500 ending 

balance of profit & Loss A/c was ₹ 5,000. Net income/net loss was

(A) Net Loss ₹ 1,000 (B) Net Loss ₹ 2,000

(C)Net Income ₹ 1,000 (D) Net income ₹ 6,500


Ans: A



12. Balance Sheet as on 31st March, 2013______

Share Capital ₹ 20,00,000

Profit & Loss Account (1.4.2012) ₹ 67,000

Profit for the year ₹ 1,90,610

The Company wants to transfer Rs, 50,000 to debtor redemption reserve and declare 

10% dividend. The balance in the Statement of Retained Earnings is____

(A) ₹ 2,47,610

 (B) ₹ 1,88,549

 (C) ₹ 8,610 

(D) ₹ 1,81,849


Ans: A



13. The Company has 5% Government Securities having face value of ₹ 1,00,000 and cost 

of ₹ 95,000. The interest on Government Securities wills be_____

(A) ₹ 5,000 (B) ₹ 4,750

(C) ₹ 9,750 (D) None of the above


Ans: A









No comments:

Post a Comment

Most viewed

TYBCOM SEM 6 || Marketing Research MCQS of End Sem Exam

  Unit 3-4 MARKETING RESEARCH (MR) MCQS - UNIT 3 & 4 UNIT - 3 SAMPLING 1. A ……………………is an aggregate of the elements, possessing certain ...