Management accounting|| MCQ of Marginal costing and break even analysis
1.Marginal costing technique helps the management in deciding _____
- Pricing
- To accept fresh orders at low price
- To make or buy
- All of the above
- The other name of marginal costing is _______
- Direct costing
- Variable costing
- Incremental costing
- All of the above
- The term gross margin refers to _______
- Total profit
- Contribution
- Profit before tax
- Profit before interest and tax
- Sales Rs. 100000, variable cost Rs. 50000 and net profit ratio is 10% on sales, find out fixed cost.
- 50000
- 40000
- 20000
- The data inadequate
- Profit volume ratio establishes the relationship between _______
- Contribution and profit
- Fixed cost and contribution
- Profit and sales
- Contribution and sales value
- Contribution/sales is equal to _______
- P/V ratio
- Net profit ratio
- BEP
- EPS
- The profit of an undertaking is affected by _______
- Selling price of the products
- Volume of sales
- Variable cost per unit and total fixed cost
- All of the above
- The profit at which total revenue is equal to total cost is called ______
- BEP
- Margin of safety
- Break even analysis
- None
- The break even chart helps the management in ______
- Forecasting costs and profits
- Cost control
- Long term planning and growth
- All of the above
- Break even chart presents only cost volume profits. It ignores other considerations such as ________
- Capital
- Marketing aspects
- Government policy
- All of the above
- Expenses that do not vary with the volume of production are known as _______
- Fixed expenses
- Variable expenses
- Semi‐variable expenses
- None
- ________ is the excess of sales over the break even sales.
- Actual sales
- Total sales
- Margin of safety
- Net sales
- __________ indicates the extent of which the sales can be reduced without resulting in loss.
- BEP
- Key factor
- Contribution
- Margin of safety
- The formula for Margin of Safety is one of the following ________
- PV ratio/profit
- Profit/P/v ratio
- Profit/sales
- Contribution/fixed cost
- Margin of safety can be improved by ________
- Increasing production
- Increasing selling price
- Reducing the costs
- All of the above
- If a firm is dealing in several products the________ is calculated.
- Composite BEP
- BEP
- Break even sales
- Cash BEP
- _________ refers to a situation where the costs of operating two alternative plants are equal.
- Simple BEP
- Cost BEP
- Contribution BEP
- None
- The angle formed by the sales line and total cost line at the break even point is known as _________
- Profit variable
- Margin of safety
- Angle of incidence
- None
- A high margin of safety indicates the more actual sales than break even sales.
- True
- False
- The term contribution margin refers to _________
- Marginal income
- Marginal cost
- Gross profit
- Net income
- Overvaluation of stock is practiced on absorption costing technique.
- True
- False
- The BEP decreases if the fixed cost ________
- Increases
- Decreases
- Remains constant
- Inadequate data
- Marginal costing is the most useful technique for the ______
- Shareholders
- Management
- Auditors
- Creditors
a) True
b) False
ANSWER: a) True
2. Marginal costs is taken as equal to
a) Prime Cost plus all variable overheads
b) Prime Cost minus all variable overheads
c) Variable overheads
d) None of the above
ANSWER: a) Prime Cost plus all variable overheads
3. If total cost of 100 units is Rs 5000 and those of 101 units is Rs 5030 then increase of Rs 30 in total cost is
a) Marginal cost
b) Prime cost
c) All variable overheads
d) None of the above
ANSWER: a) Marginal cost
4. Marginal cost is computed as
a) Prime cost + All Variable overheads
b) Direct material + Direct labor + Direct Expenses + All variable overheads
c) Total costs – All fixed overheads
d) All of the above
ANSWER: a) Prime cost + All Variable overheads
5. Marginal costing is also known as
a) Direct costing
b) Variable costing
c) Both a and b
d) None of the above
ANSWER: c) Both a and b
6. Which of the following statements are true?
A) Marginal costing is not an independent system of costing.
B) In marginal costing all elements of cost are divided into fixed and variable components.
C) In marginal costing fixed costs are treated as product cost.
D) Marginal costing is not a technique of cost analysis.
a) A and B
b) B and C
c) A and D
d) B and D
ANSWER: a) A and B
7. While computation of profit in marginal costing
a) Total marginal cost is deducted from total sales revenues
b) Total marginal cost is added to total sales revenues
c) Fixed cost is added to contribution
d) None of the above
ANSWER: a) Total marginal cost is deducted from total sales revenues
8. Which of the following are the assumptions of marginal costing?
A) All the elements of cost can be divided into fixed and variable components.
B) Total fixed cost remains constant at all levels of output.
C) Total variable costs varies in proportion to the volume of output.
D) Per unit selling price remain unchanged at all levels of operating activity.
a) A and B
b) B and C
c) A and D
d) A, B C and D
ANSWER: d) A, B C and D
1. At breakeven point there is
- Profit
- Loss
- No profit or loss
- None of these
(Ans:c)
2. At breakeven point
- Total expenses = Total revenue
- Total expenses > Total revenue
- Total expenses < Total revenue
- Any of the above
(Ans:a)
3. In any organization, profits depends mainly upon
- Production cost
- Production output
- Revenue
- All of the above
(Ans:d)
4. .There are various methods to reduce cost of production, except
- Increase in production output
- Reduction in number of rejections
- Maintaining maximum inventory levels
- Producing standardized products
(Ans:c)
5. The following assumptions are made in case of break even analysis, except
- All fixed costs are fixed
- All variable costs are fixed
- The prices of input factors are constant
- Volume of production and volumes of sales are equal
(Ans:b)
6. The breakeven point is obtained at intersection of
- Total revenue and Total cost line
- Total cost and variable cost line
- Variable cost and fixed cost line
- Fixed cost and total cost line
(Ans:a)
7. Margin of safety is equal to
- Actual sales – Sales at Break even point
- Actual sales + Sales at Break even point
- Actual sales x Sales at Break even point
- Actual sales / Sales at Break even point
(Ans:a)
8. To increase margin of safety, the following measures can be taken
- Increase in sales price
- Increase the output
- Reduce the fixed and variable costs
Which of the following is/are true?
- Only i
- i & ii
- ii & iii
- All of the above
(Ans:d)
9. Angle of incidence is the angle at which
- Total revenue line intersects the total cost line
- Total cost line intersects the variable cost line
- Variable cost line intersects fixed cost line
- Fixed cost line intersects total revenue line
(Ans:a)
10. Contribution per unit is equal to
- Selling price per unit – variable cost per unit
- Selling cost per unit + variable cost per unit
- Selling cost per unit x variable cost per unit
- Selling cost per unit / variable cost per unit
(Ans:a)
11. The quantity required to have desired profit is
- (Fixed cost + Desired profit)/Contribution per unit
- (Fixed cost – Desired profit)/Contribution per unit
- (Fixed cost x Desired profit)/Contribution per unit
- Fixed cost / (Desired profit x Contribution per unit)
(Ans:a)
12. An industry is selling a product for Rs. 10 per unit. The fixed cost for assets is Rs. 40000 with variable cost of Rs. 6 per unit. How many units should be produced to break even?
- 8,000
- 10,000
- 12,000
- 14,000
(Ans:b)
13. The data for an industrial unit is as follow:
Fixed costs of assets = Rs. 20,000
Sales price per unit = Rs. 8
Variable cost= Rs. 60,000
Contribution for 6000 units = Rs. 12,000
The sales volume for breakeven is
- 8,000
- 10,000
- 12,000
- 14,000
(Ans:b)
No comments:
Post a Comment