IMP MCQ of principal of management part of concept of Controlling

 


Multiple Choice Questions for Chapter Controlling



Q1: ____________ function of management not only helps in keeping a track on the progress of activities but also ensures that activities conform to standards. Fill in the above blank with the most suitable function of management.

(a) Planning   (c) Controlling

(b) Organising  (d) Directing

Ans: © Controlling


Q2: Which of the following is not the feature of Controlling?

  • A goal oriented process (c) not the last function of management
  • A pervasive function (d) improves employee motivation

Ans: (d) Improves employee motivation

Q3: Controlling function finds out how far actual performance deviates from standards, analyses the causes of such deviation and attempts to take the corrective measure which helps in better planning in future. Which feature of controlling is highlighted in above case.

  • A goal oriented process (c) not the last function of management
  • A pervasive function (d) improves employee motivation

Ans: © Not he last function of management

Q4: Mr Arnold is of the view that a good control system helps to minimise dishonest behaviour on the part of the employees by keeping a close check on their activities.


Q5: An efficient control system keeps a careful check on the changes taking place in the organisation and in the environment .

Which importance of controlling function is expressed by Mr. Arnold ?

  • A.Accomplishment of organisational goal
  • B.Ensures order and discipline
  • C.Judging accuracy of standards
  • D.Facilitating coordination in action

Ans: ©_ judging accuracy of standards

Q6: Each department and employee is governed by predetermined standards which ensures that overall organisational goals are accomplished.

Which importance of controlling function is expressed by Mr. Arnold ?

  • A.Accomplishment of organisational goal
  • B.Ensures order and discipline
  • C.Judging accuracy of standards
  • D.Facilitating coordination in action

Ans: (d) facilitating coordination in action

Q7: Measurement of performance and their comparison with standards is a difficult task in case of  moral job satisfaction and human behaviour.

Which limitation of controlling is highlighted in above case?

  • A Little control on external factors
  • B.Resistance from employees
  • C.Difficult in setting quantitative standards
  • D. Costly affairs

Ans: © difficulty in setting qualitative standards

Q8: Under the process of controlling , employees might object when they are kept under a strict watch with the help of closed circuit televisions (CCTVs).

8. Which limitation of controlling is highlighted in above case?

  • A.Little control on external factors
  • B.Resistance from employees
  • C.Difficult in setting quantitative standards
  • D.Costly affairs

Ans: (b) resistance from employees.

Q9: Controlling may not give desired results in case of sudden changes in government policies, technological changes, competition etc.

Which limitation of controlling is highlighted in above case?

  • A.Little control on external factors
  • B.Resistance from employees
  • C.Difficult in setting quantitative standards
  • D. Costly affairs

Ans: (a) little control on external factors.

Q10: Which of the following statement is correct in regards to relationship between planning and controlling?

  • A. Planning and controlling are twins of management
  • B . Controlling is blind without planning
  • C.Planning is prescriptive and controlling is evaluative.
  • D. All of the above

Ans: (iv) all of the above


Q 11: Which  of the following statement is incorrect in regards to relationship between planning and controlling?

  • A. Planning and controlling are twins of management
  • B.Controlling is blind without planning
  • C.Planning is evaluative and controlling is prescriptive.
  • D. All of the above

Ans: (iii) planning is evaluative and controlling is prescriptive.

Q12: _____________ is the post-mortem of past activities to find out deviations from the standards.

Fill in the above blank with one of function of management.

Ans: Controlling

Q13: Planning is backward looking because_____________________

Mark the correct option

  • A.It is post-mortem of past activities
  • B.Guided by past experience
  • C.Forecasts about future conditions
  • D.All of the above

Ans: (b) Guided by past experience

Q14: : controlling is backward looking because_____________________

Mark the correct option

  • A.It is post-mortem of past activities
  • B.Guided by past experience
  • C.Forecasts about future conditions
  • D. All of the above

Ans: (a) Post-mortem of past activities

Q15: : controlling is forward looking because_____________________

Mark the correct option

  • A.It is post-mortem of past activities
  • B.Guided by past experience
  • C.Forecasts about future conditions
  • D. Initiate corrective action to improve future performance

Ans: (d) initiate corrective action to improve future performance.


Q16: Name any two techniques in controlling function for measurement of actual performance?

Ans: personal observation, sample checking, performance reports.


Q17: Choose the correct corrective action among the following optoons if obsolete machinery:(

  • A. Repair the existing machine
  • B. Undertake technological upgradation
  • C. Modify the existing process
  • D. Improve the physical condition of work

Ans: (b) undertake the technological upgradation.




Part 2



MCQ Questions for Controlling with Answers


Question 1.
Which one of the following is not a feature of controlling?
(a) Continuous process
(b) Action-oriented
(c) Keeping employees busy
(d) Pervasive function

Answer

Answer: (c) Keeping employees busy


Question 2.
Which one of the following is not an importance of controlling?
(a) Better coordination
(b) Better use of resources
(c) Better planning
(d) Better grievance handling

Answer

Answer: (d) Better grievance handling


Question 3.
Which one of the following is a step of controlling?
(a) Assessing personnel required
(b) Taking corrective action
(c) Assessing environment
(d) Taking disciplinary action

Answer

Answer: (b) Taking corrective action


Question 4.
___ is the process of ensuring that actual results are in accordance with planned results.
(a) Controlling
(b) Coordinating
(c) Planning
(d) Directing

Answer

Answer: (a) Controlling


Question 5.
___ is the focus point for a manager while controlling, as controlling at every step is not possible
(a) Controlling
(b) Coordinating
(c) Critical point control
(d) Both (a) and (b)

Answer

Answer: (c) Critical point control


Question 6.
Controlling is ___.
(a) Forward looking
(b) Backward looking
(c) Continous process
(d) All of these

Answer

Answer: (d) All of these


Question 7.
In a marketing firm, the Financial Manager pays more attention towards an increase of 3% in the marketing cost as compared to a 15% increase in the courier expenses. Identify the concept being used by the manager.
(a) Management by exception
(b) Critical point control
(c) Corrective action
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Critical point control


Question 8.
Reducing the workers, absenteeism in a factory by 20% is an example of
(a) Quantitative standard
(b) Qualitative standard
(c) Deviation
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) Quantitative standard


Question 9.
The need for the controlling function is felt in
(a) Business organisations
(b) Political organisations
(c) Social organisations
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 10.
When the deviations between the actual performance and the planned performance are within the limits
(a) A limited corrective action is required
(b) No corrective action is required
(c) A major corrective action is required
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) No corrective action is required


Question 11.
The comparison of actual performance with the planned performance becomes easier if the standards are set in
(a) Qualitative terms
(b) Quantitative terms
(c) Either of the above
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Quantitative terms


Question 12.
Identify the correct sequence of the steps involved in the controlling process.
(a) Measurement of actual performance, Taking corrective action, Setting performance standards, Comparison of actual performance with standards, Analysing deviations
(b) Comparison of actual performance with standards, Setting performance standards. Measurement of actual performance, Analysing deviations, Taking corrective action
(c) Setting performance standards, Measurement of actual performance, Comparison of actual performance with standards, Analysing deviations, Taking corrective action
(d) Taking corrective action, Measurement of actual performance, Comparison of actual performance with standards, Analysing deviations, Setting performance standards

Answer

Answer: (c) Setting performance standards, Measurement of actual performance, Comparison of actual performance with standards, Analysing deviations, Taking corrective action


Question 13.
Deviations are said to be positive in nature when
(a) Planned performance is more than the actual performance
(b) Actual performance is more than the planned performance
(c) Both planned and actual performances are same
(d) None of the above

Answer

Answer: (b) Actual performance is more than the planned performance


Question 14.
The controlling function is performed by
(a) Top level management
(b) Lower level management
(c) Middle level management
(d) All of the above

Answer

Answer: (d) All of the above


Question 15.
Om Prakash has set up a small business unit for the manufacturing of detergent. In order to market the detergent in the local residential areas, he has appointed a team of ten salesmen. Each salesman is expected to sell at least 200 units of the detergent within a week’s time. Identify the point of importance of controlling being highlighted in the above case.
(a) Controlling helps in judging accuracy of standards.
(b) It ensures efficient use of resources.
(c) It helps in improving employee motivation.
(d) It facilitates co-ordination in action.

Answer

Answer: (c) It helps in improving employee motivation.
Explanation:
By making employees aware of the expected performance


Question 16.
Which of the following is not an importance of controlling function?
(a) It ensures order and discipline.
(b) It restricts co-ordination in action.
(c) It helps in judging accuracy of standards.
(d) It improves employee motivation.

Answer

Answer: (b) It restricts co-ordination in action.
Explanation:
It facilitates co-ordination in action


Question 17.
Yash runs a logistic company. The Tour Incharges of each trip in the company are expected to submit a report to the Event Manager on the completion of every trip. Identify the step in the controlling process being described in the above lines.
(a) Setting of standards
(b) Measurement of actual performance
(c) Taking corrective action
(d) Analysing the deviations

Answer

Answer: (b) Measurement of actual performance


Question 18.
Controlling is known as a backward-looking function because
(a) It relates to future course of action.
(b) It is like a post-mortem of the past activities
(c) To find out deviation, it aims at improving future performance.
(d) All of the above

Answer

Answer: (b) It is like a post-mortem of the past activities


Question 19.
In an artificial plants manufacturing unit, the standard output set for a worker is 50 units per day. Dinesh produces 48 units in one day. In the given case, the value of deviation is
(a) -2
(b) + 2
(c) 98
(d) None of the above

Answer

Answer: (a) -2


Question 20.
This concept of Control Management is based on the belief that if you try to control everything, you may end up controlling nothing.
(a) Critical point control
(b) Key result areas
(c) Management by exception
(d) Deviations

Answer

Answer: (c) Management by exception


True or False

State with reasons whether the following statements are True or False.

1. Controlling helps in achieving organisational objectives.

Answer

Answer: True; by suggesting corrective action, if required.


2. Control by action involves reporting of exceptional deviation between actual performance and standard performance to top management.

Answer

Answer: False; management by exception involves such reporting.


3. Management by exception is controlling performance in key result areas.

Answer

Answer: False; controlling performance in key result areas is critical point control.


We hope the given NCERT MCQ Questions for Class 12 Business Studies Chapter 8 Controlling with Answers Pdf free download will help you. If you have any queries regarding Controlling CBSE Class 12 Business Studies MCQs Multiple Choice Questions with Answers, drop a comment below and we will get back to you soon.

No comments:

Post a Comment

Most viewed

TYBCOM SEM 6 || Marketing Research MCQS of End Sem Exam

  Unit 3-4 MARKETING RESEARCH (MR) MCQS - UNIT 3 & 4 UNIT - 3 SAMPLING 1. A ……………………is an aggregate of the elements, possessing certain ...